Kontrapunkt

Govorimo o proti Stevanu Dimitrijeviću

Prota Stevan Dimitrijević, profesor i jedan od rektora čuvene Bogoslovsko-učiteljske škole u Prizrenu (1899-1903; 1911-1920), osnivač je i prvi dekan Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Beogradu (1920), na kome je bio i prvi profesor Istorije Srpske pravoslavne crkve. Bio je profesor petorici srpskih patrijaraha: Varnavi, Gavrilu, Germanu, Pavlu i sadašnjem Irineju. Takođe je bio i profesor dvojici svetitelja: Nikolaju Velimiroviću i Jovanu Šangajskom. Ukazom kralja Grčke, prota Stevan Dimitrijević dobio je titulu počasnog doktora Univerziteta u Atini, a 1936. godine i titulu počasnog doktora teologije i člana Istorijskog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti. Za vreme službovanja u Solunu, Skoplju i Prizrenu, sakupio je više od 600 rukopisnih i štampanih knjiga, koje je poklonio Narodnoj biblioteci u Beogradu. 

Istorijsku građu, koju je sakupljao na Svetoj gori, ruskim arhivama i bibliotekama, objavio je u „Spomeniku Srpske kraljevske akademije" početkom prošlog veka.
Protojerej Stevan Dimitrijeć nosilac je mnogobrojnih priznanja i odlikovanja: Karađorđeve zvezde četvrtog stepena, Belog orla trećeg stepena, Ordena Svetog Save drugog stepena za rad na naučnom i patriotskom polju.
Poklonio je imanje u Aleksincu da bi se na njemu podigla zgrada Tehničke škole, koja od 2004. godine zvanično nosi njegovo ime.
Umro je u Beogradu 24. novembra 1953. godine.
Vladika Nikolaj ga je nazivao anđelom Božijim za južnu Srbiju.
Odlikovali su ga i Obrenovići i Karađorđevići, bio je misionar i narodni prosvetitelj, a onda je prepušten zaboravu.

O proti Stevanu Dimitrijeviću, za Kontrapunkt govori Zorica Peleš, publicistkinja iz Beograda, koja je decenijama istraživala delo i život prote Stevana Dimitrijevića i objavila ih u knjizi „Prota Stevan M. Dimitrijević - anđeo božiji za južnu Srbiju", koja je doživela tri izdanja.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво