Hipokratija

Kako se boriti sa metastatskom bolešću mozga

Gosti emisije su doktorka Biljana Šeha, po specijalnosti radiologistkinja i magistarka medicinskih nauka (trenutno je na doktorskim studijama) i doktor Dragan Savić, specijalista neurohirurgije i doktor medicinskih nauka. Oboje nam dolaze iz Klinike za neurohirurgiju, Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Njihova uža polja interesovanja su neuroonkologija i onkološka neurohirurgija, bilo standardna, bilo primenom gama noža. Doktorka Biljana Šeha operiše primarne i metastatske tumore mozga gama nožem, a doktor Dragan Savić operiše tumore baze lobanje i hipofizu.

On je uveo je u kliničku praksu endoskopske operacije tumora hipofize i operacije pacijenata u budnom stanju. Usavršavao se od 2010. do 2014. u više navrata u Hanoveru, a 2012. i 2014. u Napulju. 

Metastaza u mozgu nastaje kad u neki njegov deo putem krvi dospeju zloćudne ćelije koje su se prvobitno pojavile i rasle u udaljenom delu tela. One mogu biti poreklom iz bilo kog tkiva i organa, ali su najčešće iz pluća, dojki, debelog creva, bubrega i kože.
Metastaze se nazivaju sekundarnim tumorima mozga i javljaju se u 10 do 30 odsto odraslih osoba koje su žrtve malignih bolesti. Zbog toga što metastatski tumori u mozgu rastu, javlja se povišeni pritisak u lobanji što dovodi do poremećaja funkcija u okolnom tkivu i mnoštva simptoma i tipičnih neuroloških znakova.
Svaki tip kancerskih ćelija može dospeti do mozga, ali su najčešće po sledećem redosledu: iz pluća, dojke, debelog creva, bubrega i melanoma iz kože. Lečenje osoba čiji se kancer raširio i dospeo do mozga, izvodi se hirurškim putem, zračenjem, gama nožem, a u nekim slučajevima i hemijskim putem, tj. citostaticima.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи