Čekajući vetar

Ekološki magazin

 

Ana i Marko su stavili solarne panele na krov kuće i poruku Elektrodistribuciji na brojilu. Bio je jul, sunce je radilo punom parom, a brojilo se okretalo unazad. I tu je energetska efikasnost dobila po nosu od Srbije. Ana i Marko su hteli da urade sve po zakonu i propisima, ali nije imao ko da ih uputi. Elektrodistrobucija im je kilovate, koje je sunce vraćalo u mrežu, naplaćivala skuplje, a oni su isključili panele.

I u Hrvatskoj bi bilo isto, ali Evropska unija se ponekad zainati da štiti potrošače. Sada je i jednostavno i normalno imati solarne panele, kaže Edo Jerkić iz hrvatske Zadruge za etično finansiranje.

Koalicija 27 predstavila je peti po redu Izveštaj o putu Srbije ka otvaranju Poglavlja 27, sa naslovom: Izveštaj o (ne)napretku i podnaslovom: Pare na sunce! U ime jedanaest organizacija civilnog društva, izložila ga je Duška Dimović iz Svetskog fonda za prirodu, a govorili su i Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine i državni sekretar Ivan Karić.

Iračani su tražili otkup za dva naša beloglava supa. Nismo im dali, ali je to otvorilo pitanje potrebe za većim brojem hranilišta, da ptice u potrazi za hranom ne bi morale da odlaze predaleko. Gosti emisije su Zoran Karić iz Lige za ornitološku akciju i Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

"Borići pasti neće!" – naziv je protesta koji su stanovnici beogradskog naselja Petlovo brdo organizovali zbog najave da će šuma borova biti posečena zbog izgradnje obilaznice. O tome govori Dejan Jovanović.

Izašao je novi broj časopisa EKOlist. Uz preporuku da ga čitate, čućete kojim temama je ovoga puta posvećen.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво