Gozba

Filozofija,politika, umetnost

Mihailo Marković i Nikola Milošević, iako suprotstavljenih pogleda na svet, ostavili su u čestim raspravama trajan pozitivan primer međusobnog uvažavanja i onda kada su njihovi argumenti bili duboko supotstavljeni. Njihovi dijalozi, kao i često temperamentni komentari, zbog naglašene moralne i pristojne građanske i akademske osnove, postali su paradigma mogućih političkih, ideoloških i teorijskih rasprava i duela.

Dijalog je naziv za spomenik ovoj dvojici uticajnih mislilaca, koji su svojim aktivnostima i naučnim radom, kao i političkim angažovanjem, obeležili oprečna gledanja na društveni razvoj Srbije poslednjih decenija XX, ali i početak XXI veka. Njihovi životni i ideološki počeci bili su sa istog (komunističkog) izvora, ali su se njihovi intelektualni putevi razdvojili, usled političkih zbivanja i promena socioekonomskih odnosa u našem društvu i Evropi, odnosno Evropskom savezu država.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda, još 2014. godine podržala je predlog Srpskog filozofskog društva da se spomen-obeležje ovim filozofima, postavi u Beogradu. Bilo bi to prvo skulptorsko obeležje filozofima u Beogradu. Reč je o istinskom simbolu unutrašnjeg dijaloga koji je našem društvu danas preko potreban.

O problemima filozofije, politike i umetnosti, razgovaramo sa prof. Draganom Radenovićem, akademikom ruske državne akedemije umetnosti.

Autor: dr Aleksandar Lukić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи