Hipokratija

Kako funkcionišpe tandem neurologa-intenziviste i interventnog neuroradiologa u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije.

Gost emisije je Predrag Stanarčević, specijalista neurolog sa katedre neurologije Medicinskog fakulteta u Beogradu i neurolog intenzivista u Urgentnom centru Klininčkog centra Srbije. 

Doktor Stanarčević proveo je godinu dana na Klinici za neurologiju Univerziteta u Hajdelberg ( Nemačka) a u nekoliko višemesečniih navrata usavršavao je intentzivno lečenje moždanog infarkta, tj. udara, uključujući vađenje tromba iz blokiranih moždanih arterija u Erlangenu i Hajdelbergu.

Stotinu milijardi neurona i nekoliko triliona njihovih spojeva koji od njih čine funkcionalnui celinu, besumnje su najkomplikovaniji organ u ljudskom telu.
Prvi pokušaji razumevanja arhitekture i funkije mozga, počeli su još u antičkim vremenima posmatranjem i kavim - takvim lečenjem ljudi sa povredama glave kao i nakon spontanog i iznenadnog gubitka neuroloških funkcija i svesti.

Danas dobro razumemo kako mozak funkcioniše, znamo da je daleko ispred svih ostalih organa po količini potrošnje energije, tj sa svojih 2% telesne mase troši 25 % energije, i da prekid cirkulacije u njemu uvek dovodi do posledica od kojih su neke vrlo ozbiljne i smrtonosne.

Kako se spasava život osoba koje dolaze kod neurologa zbog posledica nastalih usled prekida cirkulacije krvi u nekom delu mozga, govoriće nam neurolog-intezivista, doktor Predrag Stanarčević iz Urgentnog centra u Beogradu.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво