Agora

O Gavrilu Principu i organizaciji „Mlada Bosna"

O misteriji dugoj sto godina „koja obavija Maloletnika u čijem je znaku protekao dvadeseti vek. On je u istoriji ono što je Artur Rembo u poeziji: meteor koji se pojavio mimo poznatih zakona o kretanju nebeskih tijela". Ovako Gavrila Principa opisuje Stanko Cerović.
Gavrilo Princip je ličnoost čije je ime postalo sinonim tajne organizacije „Mlada Bosna". Istoričar Vladimir Dedijer, koji je detaljno proučio delovanje ove organizacije, kaže: „To nije bila jedinstvena, centralizovana i oformljena organizacija s pisanim programom. Mladobosanci su bili deo spontanog revolucionarnog pokreta među južnoslovenskom omladinom, kako u granicama Austrougarske... tako i u Srbiji, Crnoj Gori, pa čak i među južnoslovenskim iseljenicima u Americi. Ove raznorodne grupe ujedinjevao je zajednički cilj: revolucionarno uništenje Habsburške monarhije. Mladobosanci se ne bi mogli okarakterisati kao isključivi nacionalisti. Oni najodlučniji među njima težili su, ne samo ništenju tuđinskog jarma, nego i uklanjanju konzervativizma i primitivizma u društvu... Posvećivali su veliku pažnju etici i drugim oblastima duhovnog i intelektualnog života. Uoči Prvog svetskog rata isticali su se kao najaktivnije literarne grupe u borbi protiv akademizma a za moderne pravce u književnosti."

O Gavrilu Principu i organizaciji „Mlada Bosna" govore: dr Miloš Ković, docent na Filozofskom fakultetu, prof. dr Slobodan G. Marković, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Muharem Bazdulj, pisac.

Emisiju uređuje i vodi Snežana Bićanin.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво