Riznica

Žene Nemanjića

Kada govorimo o svetorodnoj lozi Nemanjića, počev od velikog župana Stefana Nemanje I do cara Dušana i njegovog naslednika Stefana Uroša V, poznatijeg kao Uroš Nejaki (upokojio se 1371), dinastija koja je vladala Srbijom više od dva veka imala je deset vladara i šesnaest vladarki, njihovih žena.

Po ženidbama kod Nemanjića prednjači kralj Milutin, koji je najduže vladao Srbijom, gotovo 40 godina (1282-1321), podigao najviše zadužbina i ženio se pet puta. Stefan Prvovenčani ženi se dva puta, mada ima naučnika koji tvrde da je imao tri braka, dok kod kralja Stefana Dečanskog svi se slažu da je poživeo u dva braka. Ostali vladari loze Nemanjića imali su po jedan brak.

U današnjoj Riznici, govorimo o ženama Nemanjića, ko su one bile, kako su ih naši vladari birali, šta o njima pouzdano znamo, a šta je u tim pričama plod nagađanja i narodne mašte.

Gost u studiju je Luka Mičeta, novinar, publicista, pisac pet knjiga o Nemanjićima ("Stefan Nemanja", "Stefan Prvovenčani", "Kralj Milutin", "Stefan Dečanski", "Dušan Silni").

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво