Hipokratija

Kako je muški hromozom postao moćni ključ za identifikaciju ubice

Tema današnje emisije glasi: kako veština pronalaženja i identifikacije muškog, tj. „ipsilon" hromozoma na kriminalnoj sceni trasira policiji put do, bez traga nestalog, počinioca zločina.

Gošća današnje Hipokratije biće gospođa doktorka Dragana Zgonjanin Bosić, koja je januara 2018. na međunarodnom kongresu Društva za forenzičku genetiku u Seulu (Južna Koreja), zajedno sa još osmoro svojih kolega i koleginica iz naučno razvijenih zemalja, svrstana u grupu najistaknutijih forenzičkih genetičara i toksikolaga u svetu, u toku 2017. godine. Doktorka Dragana Zgonjanin Bosić stalni je sudski veštak forenzičke genetike i sudskomedicinske toksikologije i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Njena laboratorija je u Centru za sudsku medicinu, toksikologiju i genetiku Kliničkog centra Vojvodine.

Izraz „forenzička medicina" u našem jeziku je relativno nov i, zamenivši domaći pojam „sudska medicina", brzo se odomaćio, uostalom kao i širom Evrope, pod uticajem američke filmske i televizijske industrije.
Sudska ili forenzička genetika bavi se analizom krvi, telesnim tečnostima i uzorcima različitih tkiva iz kojih se posebnom metodologijom izdvaja DNK da bi služila kao dokaz nečijeg identiteta. To je moguće zato što, osim jednojajčanih blizanaca, ne postoje dve osobe koje imaju istu DNK.
Forenzički genetičar svoje znanje i veštinu upražnjava radeći sa tkivima i krvlju živih osoba, kao u slučajevima dokazivalja očinstva i slično, ili pak „post mortem" kad se najčešće koristi biloški materijal skupljen na kriminalnoj sceni i kasnije analizira u posebno opremljenim laboratorijama.

Kako je muški hromozom, inače označen ka „ipsilon", postao moćni ključ za identifikaciju ubice (žene nemaju „ipsilon" hromozom, već dva „iks" hromozoma), za Hipokratiju će govoriti naša uvažena gošća iz Novog Sada, doktorka Dragana Zgonjanin Bosić.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи