Put svile

Trgovina na Putu svile

Od južne Evrope, preko centralne Azije, Persije, Indije, sve do Kine, u oba smera su vekovima prenošena, razmenjivana i prodavana različita dobra - što je udaljeniji bio kraj iz kojeg su stizala, tim je veći bio njihov značaj.

Trgovci koji su se u Kinu upućivali po svilu, sa sobom su nosili robu iz mesta iz kojih su krenuli, ali i iz svih krajeva kroz koje su prolazili. Prenosio se i stil odevanja, pa su se, na primer, kineski dvorjani u vreme dinastije Tang oblačili po poslednjoj turskoj i persijskoj modi.

U današnjem Putu svile otkrivamo deo nepreglednog spiska roba i modnih interesovanja koji su se vekovima razmenjivali na ovim stazama, u muzičkom društvu Urne Čahar-Tugči, Aše Bosle, Barbarosa Erkeza, Tofika, Gulama Alija, grupe Muzafir i gamelanskog orkestra sa Jave.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 13. maj 2018, 14:33)
Zoran Miljuš [neregistrovani]

Put svile

Obožavam Vašu emisiju"Put svile"!!! Uživam da slušam nove priče, neki drugi deo starog puta svile.Volim da čujem kako žive drugi narodi, muziku tog "dalekog", čarobnog i pomalo egzotičnog sveta. Vraća me u detinjstvo, kada sam sa još većim oduševljenjem čitao istoriju starih civilizacija, gledao sjajnu seriju "Marko Polo" i sanjao da sam tamo, na tom čarobnom putu. Hvala Vam na emisiji!

 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]