Hipokratija

Današnja tema glasi: kako lečiti bolove y kičmi samo medikamentima i fizičkim sredstvima

Gošća emisije je gospođa profesorka, doktorka Olga Popović Mladenović, predsednica regionalne Lekarske komore u Beogradu.

Izrazi kao što su bol u leđima, lumbago, išijas, diskus, diskus hernija, spondiloza i drugi njima slični, u svakodnevnom jeziku, a i u jeziku medicinara, najčešće su proizvoljno odabrani, što ukazuje na zanemarivanje razlike između bolesti i njenih uzroka i simptoma. 

Bol u leđima je samo simptom nenormalnih promena koje se odigravaju u kičmenom stubu i njegovoj okolini. Kako je bol lični doživljaj koji se ne može ni videti ni izmeriti, a njegovo javno ispoljavanje je u najvećoj meri kulturološki fenomen, to izraz bol u leđima govori o ishodu složenih fizičkih i mentalnih dešavanja. Iako leđa imaju grudni, slabinski i krsni deo, kad neko kaže da ga bole leđa, najčešće se misli na bol u slabinama i krstima, tj. na donji deo leđa Da bi se učvrstila merila za korišćenje izraza bol u leđima i da bi se ujednačili nazivi u dijagnostičkoj i terapijskoj praksi, Međunarodno udruženje za proučavanje bola (IAPS) izdalo je još1994. godine klasifikaciju hroničnih bolnih sindroma, kao i definicije izraza za bol u okviru kojih je regionalno definisan i bol u leđima.
Bol u donjem delu leđa podrazumeva bol koji se oseća bilo u slabinama, bilo u krstima, ili na oba mesta. Nije od značaja da li se širi nagore ili nadole. Bol u donjem delu leđa i išijas ne znače isto. Prvi od njih ograninčen je samo na leđa, nije posledica hernije međupršljenskog diska niti iritacije nervnih korenova koji obrazuju spletove iz kojih nastaju nervi namenjeni nozi. Može prethoditi oštećenju međupršljeskog disaka ali ne mora.
Drugi naziv, tj. išijas, označava bol duž zadnje strane noge i najčešće je posledica već postojeće hernije diska ili započetih promena koje su u toku i koje će možda dovesti do hernije.
Pored slabina i kersta, mehaničkim i degenerativnim poremećajima kičme, često i istovremeno, pogođeni su i njen grudni i vratni vratni segment, tako da je lečenje najčešće kompleksno, te se pored medikamenata koriste fizička sredstva, manuelna terapija, posebni programi vežbi, ultrazvuk i elekrtrična struja.

O fizikalnoj terapiji i dijapazonu njene primene. govoriće naša draga i uvažena gošća profesorka Olga Popović.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара