Hram

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista

Sveti Pavle kaže: "Ako Hristos nije vaskrsao, uzalud je onda naša propoved i naša vera" - Prva poslanica  Korinćanima,15.14.

Vaskrs je najveći i najradosniji praznik u godini. Na taj praznik nad praznicima, slavimo Hristovo Vaskrsenje i naše sveopšte vaskrsenje i besmrtnost. Vaskrs se svečano slavi tri dana, a praznovanje traje do Spasovdana, 40 dana po Vaskrsu.

A po večeri subotom na osvitaj dana nedelje, dođe Marija Magdalina i druge žene mironosice da odgledaju grob.  I gle, zemlja se zatrese vrlo, jer anđeo Gospodnji siđe sa nebesa; i pristupivši odvali kamen od vrata grobnih i seđaše na njemu. A lice njegovo beše kao munja i odelo kao sneg, a od straha njegovog uzdrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi. Anđeo reče ženama: "Ne bojte se; jer znam da tražite Isusa raspetoga. Nije ovde, jer vaskrse kao što je kazao." A kad one iđahu da jave učenicima Njegovim, srete ih Isus govoreći: "Radujte se." I one pristupivši uhvatiše se za noge Njegove i pokloniše Mu se. - Matej, Zač. 115.

U današnjem Hramu, na početku, slušamo deo poslanice patrijarha srpskog Irineja, a u nastavku emisije gost u studiju je dr Rastko Jović, docent Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa kojim razgovaramo o Vaskrsenju, danu koji daje smisao svim ostalim danima i čitavom vremenu, nasuprot besmislu, strahu i svesti da mi živimo u vremenu, a to znači da, od trena kada se rodimo, već napredujemo ka sopstvenoj smrti, kao i o tome da li je čovek današnjice, ophrvan turobnom svakodnevnicom, u opasnosti da izgubi vaskrsenjski duh hrišćanstva, a to je radost.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво