Sporovi u kulturi

O budućnosti priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi / kulturi nacionalnih manjina

Kakva je budućnost priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, pitanje je koje dobija sve više na svom značaju.

Činjenica je da je dodela priznanja ovog tipa obustavljena, ali to ne znači da je institut nagrade ugašen. Debate koje se organizuju u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, već četvrti put, uveravaju nas da postoje valjani razlozi za uspostavljanje novih merila u sistemu nagrađivanja zaslužnih. Mnogi će reći da treba uspostaviti strožija, jasnija i nedvosmislena merila, ali u odnosu na koje oblasti i u kom broju? Ko će ubuduće imati pravo na ovo priznanje, da li samo umetnici ili zajedno sa njima i dalje i stručnjaci u kulturi? Ali, zar tako već nije bilo, regulisano i posebnom uredbom iz 2009. godine?

U današnjoj emisiji, pažnju ćemo posvetiti knjizi i književnosti (stvaralaštvo, izdavaštvo, knjižarstvo, prevodilaštvo, a dodajmo tome i bibliotečko-informacione delatnosti).

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su prevodilac Miloš Konstantinović, pisac i stručnjak u kulturi Mirjana Marinšek Nikolić i izdavač Slađana Novaković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво