Sporovi u kulturi

I "Borina nedelja" i "Borini književni dani"

Kako se Vranje, rodni grad Borisava Stankovića, odnosi prema piscu "Nečiste krvi", "Koštane", "Božjih ljudi", i kamo nas vodi situacija o kojoj raspravljamo u Borinom mesecu rođenja, slušaćete u današnjim Sporovima u kulturi.

"Borini književni dani" je manifestacija koja će prvi put biti upriličena u Vranju gotovo u isto vreme kada se u ovom gradu 52. put održava "Borina nedelja". I dok tek imenovanu manifestaciju organizuju grad Vranje i Narodna biblioteka "Borisav Stanković", drugu, tradicionalno vodi Književna zajednica "Borisav Stanković". Setićemo se, međutim, i situacije iz 2011. kada je grad organizovao svoju manifestaciju, ali pod istim imenom kao i njen višedecenijski organizator, i kada su dodeljene dve Borine nagrade.
Sledeće godine naziv gradske manifestacije je promenjen, ali otpočet je i sudski spor oko dokazivanja ko je legalni i legitimni osnivač manifestacije koja se održava u čast velikana pisane reči, Borisava Stankovića.
U današnjoj emisiji razgovaraćemo o ovakvom, kako to mnogi vide, raskolu bez razloga, i upitaćemo se da li se na ovaj način demonstrira nešto što smo već imali priliku da vidimo. Da li je reč o novim formama kojima se teži u obeležavanju lika i dela uglednog pisca? Da li su razlozi finansijske ili interesne prirode? Naposletku, upitaćemo se i o tome da li će zasebnost rada uticati na našu možda već poljuljanu recepciju u smislu obeležavanja značajnog književnog događaja.
Pažnju ćemo posvetiti književnosti koju je Borisav Stanković stvarao, posebno njegovom mestu u srpskoj književnosti i odnosu kritike prema tom delu. Zanimljivo će biti da čujemo kako ga je doživljavao i ocenjivao Jovan Skerlić.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su poznavaoci književnog dela Borisava Stankovića - dr Marko Nedić i dr Bojan Čolak, a slušaoci će biti u prilici da čuju i razgovore zabeležene sa Miroslavom Cerom Mihajlovićem, urednikom Književne zajednice "Borisav Stanković" i Zoricom Jović, većnicom za kulturu Opštine Vranje.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи