Solaris

Oproštaj od Stivena Hokinga

Sagovornik: dr Milan M. Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije Beograd i saradnik Instituta za budućnost čovečanstva u Oksfordu.

U sredu, 14. marta preminuo je Stiven Hoking, fizičar i kosmolog koji je umnogome pomerio granice našeg znanja, pružio izvore nadahnuća generacijama naučnika i milionima čitalaca približio naučne poglede na vasionu u kojoj živimo.
Tokom više od pola veka borbe sa neurološkim oboljenjem usled kojeg nije mogao da se samostalno kreće, pa čak ni da govori bez pomoći sintetizatora glasa, kolosalni um Stivena Hokinga ni na trenutak nije prestao da se hvata ukoštac sa najvećim zagonetkama koje priroda od pamtiveka postavlja naučnicima.
Zaveštanje ovog velikog čoveka svakako će biti i ostati neodvojiv deo svih budućih traganja za odgovorima na najkrupnije izazove za ljudski intelekt.

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Nenad Đorđević
Autor emisije: Srđa Janković

Foto: Wikipedia 

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво