Sporovi u kulturi

O naučnim merilima


U Biblioteci grada Beograda predstavljen je Zbornik SANU "Sporovi o budućnosti Srbije i SANU". Tada su pokrenuta i mnoga pitanja koja se odnose na naučnu politiku u nas.

Kao prvo, pominjana je Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period 2016-2020, uz osnovnu primedbu da je u njenom donošenju nedovoljno uvažena naučna zajednica. I pored toga što imamo značajne institute i fakultete, zapaža se da se stručnost ljudi angažovanih na tim mestima takođe prenebregava. Stručnost naših kadrova se ne uvažava i veliki broj najboljih napušta zemlju, čulo se i ovakvo mišljenje. Zanimljivo je da se o uvećanju budžeta za nauku i tehnološki razvoj najmanje govorilo; mada svesni činjenice da su ulaganja u nauku takođe važna. O ovim, ali i drugim važnim pitanjima u oblasti nauke, otvaramo raspravu u današnjoj emisiji.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su dr Muamer Zukorlić, predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i dr Branislav Simonović, naučni savetnik u Institutu za opštu i fizičku hemiju.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво