Kontrapunkt

Ciklus o medijima: Proizvodnja saglasnosti

U okviru ciklusa o medijima koji realizujemo u emisiji Kontrapunkt, govorićemo o jednoj o najzačajnijih knjiga o medijima: "Proizvodnja saglasnosti", Edvarda Hermana i Noama Čomskog, koja je ubedljivo demonstrirala sistemski generisanu nedemokratsku poziciju medija, njihov doprinos i ulogu u uspostavljanju sistema u kojima se misao i razumevanje javnosti oblikuju širenjem iluzija i propagandom, sa prevashodnim ciljem održavanja na vlasti privilegovane elite.

Uspostavljanje propagandnog modela, smatraju Herman i Čomski, u skladu je sa tradicionalnim otporom moćnih elita u SAD prema demokratiji i njihovim strahom da će edukovane i u demokratskom smislu osvešćene mase kad tad zahtevati ravnomernu raspodelu bogatstva i preispitati prirodu ratova, intervencija i sukoba koji se vode u njeno ime, kako bi se generisali uslovi za neograničenu eksploataciju.

Emitujemo do sada neobjavljeni razgovor sa prof. Edvardom Hermanom o ovoj studiji, kao i delove predavanja i intervjua koje je prof. Noam Čomski dao povodom njenog objavljivanja.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво