Zlatni presek

Dve izložbe u Beogradu

Projekat "Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva" iniciran je na Univerzitetu Cirih i bavi se performativnim aspektima poezije i vizuelnih umetnosti tokom epohe socijalizma.

U pitanju je višegodišnji turing projekat koji obuhvata izložbu, konferencije, performanse i monografiju. Ostvaruje se u saradnji s velikim brojem institucija u gradovima koji su nekada pripadali tzv. istočnom bloku i ukazujući na sličnost ideja koje su pesnici i umetnici zastupali. Beogradsko izdanje ove izložbe, predstavljeno u galeriji Podrum Kulturnog centra Beograda, usredsređuje se na performans i umetnost socijalističke Jugoslavije, a obuhvata i radove nastale u drugim istočnoevropskim sredinama. Izložba prikazuje tekstualne partiture, fotografije, knjige, audio i video radove, kao i dokumentaciju određenih performansa realizovanih u "doba socijalizma".

Tako, publika ima priliku da vidi radove Katalin Ladik, Vujice Rešina Tucića, grupa OHO, BOSCH+BOSCH, KOD, zatim Dimitrija Pirgova, Lava Rubinštajna, Eugena Gomringera, Eve Partum, Andreja Monastirskog, itd, a slušaoci Zlatnog preseka će biti u situaciji i da čuju neke od njih.
Razgovaraćemo i sa Dubravkom Đurić, koautorkom izložbe.

U okviru ciklusa "Stari majstori", u galeriji Haos organizovana je retrospektivna izložba crteža umetnice Ivanke Živković, dugogodišnje profesorke Fakulteta likovnih umetnosti.
S obzirom na to da je reč o crtežima koje je Ivanka Živković godinama stvarala "za svoju dušu", a retko ih ili nikada izlagala, ova izložba predstavlja i jednu vrstu intimnog dnevnika i skrivenih razmišljanja autorke o životu, njegovom nastanku i metamorfozama kroz koje prolazi tokom trajanja. Ivanka Živković je dugo godina radila na konzervaciji fresaka naših najpoznatijih srednjovekovnih manastira, te će i to biti jedna od tema današnjeg razgovora s ovom umetnicom.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи