Znakovi

Aleksandar Zograf "Tragom malih otkrića", Likovna galerija Kulturnog centra Beograda.

"Tokom godina bavljenja stripom, shvatio sam da postoje događaji koji pokreću moju imaginaciju, tačnije, da priče koje sam želeo da ispričam često nisu uopšte bile deo mog mozganja i intelektualne kalkulacije. Ne! Češće je to bilo nešto sa čim sam se susretao, što sam pronalazio." Ovim rečima Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, objašnjava idejni predložak svoje samostalne izložbe "Tragom malih otkrića".

Na izložbi je kroz kombinaciju nađenih (ready-made) predmeta i strip tabli ukazao na jednu od mogućnosti kako život funkcioniše - delić priče nečijeg života postaje njegovim otkrićem deo priče nekog drugog. Ti segmenti nekadašnjeg života mogu da budu gumica za brisanje s mikijevim likom, nečiji lični dnevnik ili pak fotografije ubijenih tokom okupacije Pančeva u Drugom svetskom ratu. Po pronalasku, Aleksandar Zograf ne pokušava da otkrije njihove "pređašnje živote" već jednostavno ukazuje na to šta one znače lično njemu.

Saša Rakezić je međunarodno priznanje stekao kao strip crtač pod pseudonimom Aleksandar Zograf. Svoje radove je predstavio i na samostalnim izložbama u brojnim galerijama u svetu, od Rima i Pariza, do San Franciska i Sijetla.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво