Put svile

Jerusalim

Sa ravnog krova jedne zgrade u starom delu Jerusalima ukazuje se prizor u kome se već u prvom mahu otkrivaju sva složenost i bogatstvo ovog grada: grada koji je uvažen više od bilo kog drugog na svetu i grada koji ima najdublje kontroverze. Kuće sa ravnim krovovima protežu se u daljinu; mali, kvadratni prozori kao da su pobacani po njihovim prašnjavim zidovima, boje pustinje. Trio zlatnih kupola oblika lukovice blista spram neba; a na vrhu svake sija po jedan zlatni krst. Minareti džamija, čelično plavi ili beli, štrče u kobaltno plavo nebo bez oblaka, šarajući obrise grada u daljini, ukazujući na njihov put ka raju.

Složenu sliku Jerusalima iz 2006. godine pokušaćemo da dočaramo u današnjem Putu svile, uz muzičku podršku dve grupe: Shir, koja okuplja jevrejske muzičare iz različitih delova sveta i trija Joubran, u kome su tri brata, rođena u Nazaretu u braku Palestinca i Jevrejke.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]