Kontrapunkt

Kriptorijaliti program kao zamena za stvarnost

U okviru ciklusa o medijima, govorimo o rijaliti šou programima kao prelaznoj fazi ka kriptorijaliti programima. Centralni problem koji razmatramo je: da li su standardni rijaliti programi samo element, „podupirač" ili faza ka izgradnji „kriptorijaliti" sveta kao potpune zamene za stvarnost, u medijskoj sferi, čiji je krajnji cilj fingiranje i falsifikovanje sveopšte stvarnosti?

Na koji način mediji (odnosno strukture koje su vlasnici medija) proširuju koncept „rijalti programa", da bismo danas imali medije kojima su rijaliti programi „maska", odnosno strategija skretanja pažnje, „diverzije", u stvaranju posebnog programa - „kriptorijalitija" kao glavnog medijskog sadržaja koji nam se plasira kao stavrnost. Za razliku od rijalitija kao otvorenog, „priznatog" programa lažne stvarnosti, kriptorijalit predstavlja sveobuhvatni medijski sadržaj kojim nam se predstavlja svet koji živimo.

Kakvo je saučesništvo intelektualne elite u ovom procesu, između ostalog i kroz satirizaciju stvarnosti, kroz kontrolisani relativizam, ideologiju kompromisa, „doktrinarna značenja" pojmova, moralnu paniku, „sobu krivih ogledala"?

Gost emisije je reditelj Predrag Jakšić, koji je završio Pravni fakuletet i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti, a trenutno je na doktorskim studijama Teorije, kulture i medija na FDU.

Autor emisije je Biljana Đorović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво