Znakovi

Jelena Trajković "Vrtlog, život, igra - pokretne slike - pogled unazad", Prodajna galerija "Beograd", na Kosančićevom vencu

Na izložbi "Vrtlog, život, igra - pokretne slike - pogled unazad", Jelena Trajković se publici predstavlja novom serijom "oprostorenih slika". 

Centralni deo izložbe čini 11 slika velikog formata, sačinjenih od slojeva printova na polikarbonatnim folijama, koje uz sadejstvo sa svetlošću izgrađuju jedinstvenu celinu otvorene spirale. Uz ovu celinu izloženo je i 20 crteža na paus papiru koji predstavljaju pripremu za izvođenje velikih kompozicija, a kroz koje se sagledava put ideje, od začetka do realizacije. 


U fokusu istraživanja Jelene Trajković je i ovoga puta pokret ljudske figure, ovoga puta onaj plesni, kao univerzalni način izražavanja od davnina do danas.

Jelena Trajković je jedna od retkih umetnica koja istražuje izražajne mogućnosti spoja tradicionalnih tehnika, poput crteža ili slike, i savremenih tehnologija. Crtež jeste osnova, ali trag koji ga čini je daleko od tradicionalnog - ona pokušava da stvori iluziju crtanja svetlom, korišćenjem savremenih tehnoloških pomagala. U centru njenog istraživanja je čovek, tačnije ljudska figura, bez karakternih osobina, već više kao simbol onoga na čemu se prelamaju savremeni procesi u svetu. 


Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво