Sporovi u kulturi

Srbija i frankofonija

Otvorenost naše zemlje ka frankofoniji i otpočinjanju procedure za prelazak iz statusa posmatrača u punopravno članstvo OIF-a, Međunarodne organizacije Frankofonija, povod je da u današnjoj emisiji obradimo ovu temu.

Na samom smo početku marta, dakle meseca frankofonije koji se obeležava u celom svetu, i kod nas već dugi niz godina. Ali u javnosti još uvek ne postoji jasna slika o tome šta se pod pojmom "frankofonija" zapravo podrazumeva. Ako je u pogledu jezika frankofonija izrazito označavala zajednicu ljudi i država koji koriste francuski kao službeni jezik, vremenom se menjala situacija. Koliko se danas ogleda i prepoznaje u diverzitetu kultura, i da li je reč i o svojevrsnom protestu u odnosu na uniformizacuju kulture? Davanje podrške u jačanju političke i ekonomske frankofonije takođe je važno za razumevanje i  tumačenje ovog pojma.

Gosti autorke i urednice emisije Melihe Pravdić su Radomir Diklić, direktor Bete i bivši ambasador Srbije u Francuskoj  i prof. dr Jelena Novaković, s Filološkog fakulteta u Beogradu i Aneta Đermanović, donedavno, nacionalni koordinator Srbije za frankofoniju.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара