Znakovi

"Tomislav Gotovac: Anticipator kriza", Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka

Od kraja septembra do kraja novembra prošle godine, kao prva izložba u novom prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u Hrvatskoj, organizovana je velika retrospektivna izložba Tomislava Gotovca pod nazivom "Anticipator kriza - Kuda idemo ne pitajte". Krajem novembra, predstavljena je knjiga "Tomislav Gotovac: Anticipator kriza", u kojoj je kroz 12 tekstova analizirano kompleksno Gotovčevo umetničko delovanje od pedesetih godina prošlog do prve decenije ovog veka.

Tomislav Gotovac predstavlja jedinstvenu pojavu na jugoslovenskom umetničkom prostoru. U svet umetnosti ulazi preko filma i nezaobilznog Kino-kluba Zagreb. Šezdesetih godina počinje da radi kolaže, a 1967. upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Prekretnicu u njegovom umetničkom oblikovanju predstavlja učestvovanje u filmu Lazara Stojanovića "Plastičn Isus", 1971. Tada počinje da se bavi performansom, kome ostaje veran do kraja života 2010. 

Saradnik i na izložbi i na publikaciji je prof. dr Miško Šuvaković, gost Znakova, s kojim ćemo pokušati da osvetlimo zanimljivu ličnost Tomislava Gotovca. 

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво