Riznica

Nemanjići

Nemanjići su srpska srednjovekovna dinastija koja je vladala više od dva veka i ostvarila najveće proširenje srednjovekovne Srbije. Dinastija je nazvana po Stefanu Nemanji I.

Ime Nemanja je bilo njegovo lično ime, a Stefan je nastalo od grčkog Stefanos, to jest, "onaj koji je krunisan, koji je ovenčan". 

Nemanjići su u pisanim izvorima (poveljama) potpisani samo zajedničkim vladarskim imenom Stefan, a lična imena koja su dobili po rođenju ređe su zapisivana.
Dinastija je dala jedanaest vladara, koji su većinom od Srpske pravoslavne crkve kanonizovani i zato se cela dinastija naziva i Svetorodnom. Vladari loze Nemanjića vladali su Srbijom od 1166. do 1371. godine.

U današnjoj Riznici, o Nemanjićima govore istoričari, profesori dr Radivoj Radić i dr Siniša Mišić, kao i dr Dejan Ječmenica, docent, svi predavači na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu - Odeljenje: Istorija. 

Prof. dr Radivoj Radić objašnjava stav i odnos Vizantije prema kruni i srpskim kraljevima. Od prof. dr Siniše Mišića slušamo o Stefanu Prvovenčanom, kralju i samodršcu, srpskoj državnosti i kako je došlo do stvaranja kraljevine 1217. koja je i produkt niza istorijskih događanja koja su se odigravala u prethodnom periodu.
Da li je stvaranjem carstva Stefan Dušan ukinuo kraljevstvo, ili je u jednom periodu srpske srednjovekovne istorije došlo do koegzistencije cara i kralja u jednoj državi - o ovome govori dr Dejan Ječmenica.

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи