Rečeno i prećutano

Realnost kosovskog mita

Dvadeset godina od srpsko-albanskog sukoba i deset godina od samoproklamovane kosovske nezavisnosti, obe strane se i dalje okupljaju oko svojih nacionalnih mitova. U međuvremenu su ih simbolično materijalizovali. U Prištini je podignut spomenik Skenderbegu a u Mitrovici caru Lazaru. Car Lazar je u skladu sa nacionalnim težnjama okrenut ka jugu a Skenderbeg, po istom principu, ka istoku. Tako su se ukrstile dve nacionalne politike, dve kulture, dva duha - kosovski mit i noseći mit albanskog naroda - mit o Skenderbegu.

Iako su Lazar i Skenderbeg istorijske ličnosti, plemići iz iste epohe i borci za "hrišćansku stvar", oko njih su ispleteni potpuno raznorodni mitovi u skladu sa nacionalnim potrebama. I jedan i drugi su i dalje živi dokaz, svaki u svojoj zajednici, kako su mitovi neizostavni deo političke kulture i nacionalne kulture uopšte. Ma koliko ih preispitivali, kritikovali ili negirali, nema društva bez mitova. 


Kakva je uloga mita u savremenom društvu, koliki je njegov potencijal i kakava je sudbina kosovskog mita u našem dobu, za Rečeno i prećutano govore Srđan Šljukić, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Aleksandar Pavlović, naučni savetnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Urednik i voditelj emisije: Radovan Pantović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво