Sporovi u kulturi

O književnim časopisima

Bez obzira na nepovoljnu materijalnu situaciju, najugledniji časopisi koji postoje već više decenija, među njima i "Letopis Matice srpske", najstariji na svetu koji kontinuirano izlazi više od sto godina, istrajavaju u svojoj misiji. U današnjoj emisiji, osim pomenutog "Letopisa Matice srpske", pažnju ćemo posvetiti i drugim uglednim časopisima: "Gradac", "Isidorijana" i "Književna istorija".

Na kojim programskim načelima deluje njihova aktivnost, kakav uticaj imaju u književnoj javnosti, ko su njihovi autori, samo su neka od pitanja koja postavljamo. Među njima jedno od ključnih glasi - da li se mladim piscima otvaraju stranice ovakvih časopisa i da li je objavljivanje u njima nužan uslov za ulazak u književnost? Da li u mnogim primerima praksa demantuje pravilo? Naposletku, pozabavićemo se i referentnošću književnih časopisa u komparaciji sa naučnim, s namerom da doznamo da li objavljeni tekstovi iz nauke o književnosti u književnim časopisima mogu doprineti njegovom autoru u napredovanju u struci.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su glavni i odgovorni urednici časopisa: Branko Kukić ("Gradac"), Mirko Magarašević ("Isidorijana"), Bojan Jović ("Književna istorija") i Đorđe Despić ("Letopis Matice srpske").

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво