Digitalne ikone

Govorićemo o knjizi "Kodiranje slobode: Etika i estetika hakovanja", autorke Gabrijele Kolman (Fakultet za medije i komunikacije u saradnji sa Multimedijalnim institutom iz Zagreba, 2015).

Knjiga nam pruža uvid u život hakerske zajednice, upoznaje nas sa idejom slobodnog softvera i otvorenog kôda i razmatra hakovanje kao tehnički, estetički i moralni projekat koji u sebi propituje vrednosti savremenog liberalizma.

Autorka istražuje pojavu i politički značaj slobodnog softvera u Sjedinjenim Državama i Evropi, i nastoji da osvetli etičku pozadinu hakerske posvećenosti slobodnom softveru, društvene kôdove kojima se hakeri vode i političku borbu kroz koju hakeri preispituju koncepte autorskih prava i prava na intelektualnu svojinu.

Gabrijela Kolman je antropološkinja, profesorka i istraživačica u oblasti etike kompjuterskog hakovanja. Predaje na Katedri za naučnu i tehnološku pismenost na Univerzitetu McGill.

Sagovornik urednice i voditeljke Tamare Vučenović je Vladan Joler, šef katedre za nove medije na Likovnoj akademiji u Novom Sadu i direktor Share fondacije.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво