Čitač

Predstavljamo tri pisca sa tek objavljenim prevodima na srpski jezik. To su Mišel Turnije, Džon Čiver i Sergej Dovlatov.

Nedavno je objavljen roman francuskog pisca Mišela Turnijea "Zlatna kapljica". Turnije je dobitnik brojnih književnih nagrada, pomenućemo ovog puta "Gonkur" i Veliku nagradu Francuske akademije. O romanu "Zlatna kapljica", razgovaramo sa prevodiocem - Vladimirom Jankovićem.

Čitamo još jednu novu knjigu američkog prozaiste Džona Vilijama Čivera "Odabrane priče". Čivera smatraju klasikom kratke priče XX veka. Pisao je i romane, ali pripovetke su mu donele slavu i priznanja, "Pulicerovu" ali i Nacionalnu nagradu za književnost. Gost emisije Čitač je prevodilac - Nenad Dropulić.

Sergej Dovlatov danas spada u najpopularnije ruske pisce, ali slavu stiče tek posle prerane smrti. 1978. emigrirao je u  Ameriku, gde je objavio veliki broj svojih priča i romana u raznim emigrantskim časopisima, ali i najprestižnijim američkim, poput "Njujorkera". Nedavno su objavljena dva romana Sergeja Dovlatova: "Zona" i "Filijala". O ovim knjigama razgovaramo sa Melinom Panaotović, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i prevodiocem - Dušanom Patićem.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitač Čitač

Autor:
Dragana Kovačević

Emisija je kolažnog tipa, ali je njena osnovna koncepcija – priča o svetskoj književnosti [ detaljnije ]