Sezona 2017/18 direktnih radijskih prenosa iz Metropoliten opere u Njujorku, na talasima Radio Beograda 2 i 3

Gaetano Doniceti: LjUBAVNI NAPITAK

U subotu, 10. febuara, od 18 sati, nastavljamo niz naših direktnih prenosa iz Metropolitena Donicetijevim ostvarenjem „Ljubavni napitak”.

 

Ova popularna komična opera u dva čina - melodrama đokozo - kako stoji u podnaslovu, premijerno izvedena u Milanu 1832, bila je jedno od najprisutnijih dela na repertoaru italijanskih operskih kuća u narednih 15-ak godina, a do danas je ostala jedna od najpopularnijih komedija. Doniceti ju je komponovao nedugo pošto je postigao međunarodnu slavu, a njen uspeh verovatno je posledica njegovog genijalnog poteza - ostvario je, naime, primetnu razliku u odnosu na ostale komedije epohe time što je prožeo muziku i humanost. Čak i u najduhovitijim numerama ove komedije koja je zapravo romansa, ne gubimo iz vida prave, ljudske osobine likova, što govori i o Donicetijevom smislu za njihovu karakterizaciju. Lik Nemorina je, na primer, često igran u bufo stilu, ali u njegovom karakteru ima toliko toga poetskog i sanjalačkog. Adina, s druge strane, bogata devojka koju Nemorino isprva neutešno voli, jeste uspešna vlasnica imanja, obrazovana, pametna i pouzdana, što su osobine koje je izdvajaju od uobičajenih belkanto sopranskih uloga praznoglavih lepotica.
Ljubavni napitak se i muzikom izdvaja u svom žanru - to je svakako vrhunac belkanto stila uz neodoljivu kombinaciju jednostavnih strofičnih pesama, razrađenih ansambala i solističkih arija nepatvorene lepote.

Ovaj prenos odlikuje nekoliko debija. Južnoafrički sopran Priti Jende po prvi put na sceni Metropolitena peva ulogu Adine, koju je već tumačila u Skali i Kovent Gardenu. 

U ulozi Nemorina slušaćemo Metovu zvezdu, tenora Metjua Polencanija, koji je istu rolu tumačio od premijere ove produkcije na otvaranju sezone 2012. Inače je nastupio u preko 350 izvođenja na sceni Meta, pevajući preko 35 uloga.
Italijanski bas Ildebrando D'Arkanđelo tumači Dulkamaru, lažnog doktora koji će Nemorinu prodati tobožnji ljubavni napitak. D'Arkanđelo je na sceni Meta debitovao još 1994.
Još jedan italijanski pevač, bariton Davide Lućano po prvi put nastupa u radijskom prenosu. Peva ulogu narednika Belkorea, a ovo mu je i prva sezona u Metropolitenu. Član je Nemačke opere u Berlinu.
Horom i orkestrom rukovodi mladi venecuelanski dirigent Domingo Hindojan, koji takođe debituje u radijskom prenosu, a na sceni Meta se prvi put pojavio ove sezone upravo dirigujući Ljubavni napitak. Istu operu je dirigovao i u Berlinskoj državnoj operi. Naredne godine postaće glavni gostujući dirigent SO Poljskog nacionalnog radija.

Evo o čemu se radi u libretu čiji je autor čuveni Feliče Romani, prema francuskom originalu Ežena Skriba: Jednostavni seoski momak Nemorino potajno je zaljubljen u bogatu, pametnu i načitanu Adinu, ali ga ona ubeđuje da s njom samo gubi vreme. Tada se pojavljuje navodni dr Dulkamara i prodaje Nemorinu ljubavni napitak, tačnije flašu bordoa koja ga ohrabruje da prema Adini primeni drugu taktiku - da je ignoriše i glumi nezainteresovanost. Shvativši da joj se to nimalo ne dopada, kapriciozna devojka istog časa prihvata da se uda za poručnika Belkorea kako bi kaznila Nemorina. Mladić je moli da ipak sačeka jedan dan - prema rečima šarlatana Dulkamare toliko vremena je potrebno da bi ljubavni napitak počeo da deluje.
Nemorino potom odlučuje da ubrza efekte napitka tako što će kupiti još jednu bocu. Međutim, pošto nema dovoljno para prijavljuje se kao dobrovoljac u Belkoreovu četu gde mu je zagarantovana plata. U međuvremenu, seoske devojke su čule da je Nemorinov bogati ujak umro i ostavio mu nasledstvo. Iznenadno interesovanje devojaka mladić tumači kao posledicu delovanja napitka. A Adina, shvativši svoja prava osećanja prema Nemorinu otkupljuje njegov regrutski ugovor i priznaje mu da ga voli.

U pauzi ćemo direktno prenositi i razgovore koje će sa protagonistima voditi Suzana Filips, videti u kakvoj su vezi Donicetijeva opera i pokret za ujedinjenje Italije, kao i najaviti naredni prenos.

Urednice i voditeljke su Maja Čolović-Vasić i Gorica Pilipović.

Foto: Karen Almond / Metropolitan opera 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво