Čitač

U današnjoj emisiji "Čitač", govorimo o velikom portugalskom književniku Fernandu Pesoi.

Izdavačka kuća "Dereta" objavila je njegovo važno delo - "Knjiga nespokoja", na kojoj je Pesoa radio čitav život i nikada je nije završio.
Fernando Pesoa pisao je poeziju, prozu, prevodio sa engleskog i francuskog, bavio se kritikom i izdavaštvom. Veliki broj književnika objavljivali su svoja dela pod pseudonimom iz različitih razloga, Fernando Pesoa bio je jedinstven - smislio je tridesetak heteronima, različitih književnih ličnosti, između ostalih, to su: Rikardo Reiš, Alberto Kaeira, Alvaro de Kampuš. Pisao je i objavljivao pod njihovim imenima, ali i pod svojim - Pesoa.
"Knjigu nespokoja" prevela je Vesna Stamenković, koja je gost emisije Čitač.

Preporuka za čitanje je i poslednje delo Ernesta Sabata "Abadon, anđeo uništenja". Složen roman koji daje umetnički i društveni presek čitavog XX veka i promišlja uzroke i smisao zla. Sabato je napisao svega tri romana koja i čine trilogiju - "Tunel", "O junacima i grobovima" i "Abadon, anđeo uništenja".

O Sabatu govori urednica u izdavačkoj kući "Plato" - Nataša Anđelković.

U svom eseju, Bojan Belić - o velikom nemačkom pesniku R. M. Rilkeu i tišini, koja je bila jedan od najvažnijih aspekata njegove poezije.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво