Čekajući vetar

Ekološki magazin

Savski nasip je izgrađen da brani od poplave više od sto hiljada građana koji žive u savskim blokovima. U jednom njegovom delu su bunari koji snabdevaju Beograd i okolinu vodom za piće. Nasip se urušava, šuma seče, nelegalno se gradi, prave se septičke jame, hemikalije idu direktno u vodoizvorišta, odnose se kubici šljunka, teške mašine i kamioni tutnje tamo gde ne bi smeli da budu... Čuvari nasipa se zaobilaze okolnim, nelegalnim pristupima. Sava može i da prelije - i šta onda? Gosti emisije su Oliver Ilić i Oliver Radović iz Udruženja Savski nasip.

Kanadska kompanija REV odlučila je da, posle deset godina, napusti projekat gradnje dve hidroelektrane: Brodarevo 1 i Brodarevo 2, na Limu. Čitav period obeležen je kritikama od strane lokalnih aktivista i nevladinih organizacija, zbog ekoloških rizika. Čućete advokata Sretena Đorđevića.

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu otvorena je izložba "Foto safari Tara", mađarskih autora Bele Saba i Irene Beker, zaslužnih i za svetsku slavu Kućice na Drini. Bila je to prilika i da se čuje šta sve nudi Nacionalni park Tara. Došle su da ih pozdrave i kolege iz Zasavice, NP Fruška gora, Instituta za nizijsko šumarstvo...

Evropski bizon se vraća na Frušku goru - jedino mesto u regionu, za sada. Kada se ovde odomaći, plan je da se ova vrsta naseli po čitavom Balkanu. Krajem februara, NP Fruška gora dočekaće i muflone. O tome govori Konstantin Plužarević, zamenik direktora.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.
broj komentara 0 pošalji komentar
Čekajući vetar Čekajući vetar

Autor:
Aleksandra Vukićević

Ekološki magazin koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati. [ detaljnije ]