Hipokratija

Tema emisije glasi: Da li smo od fizike najzad dobili dobar prilog rešenju zagonetke o nastanku života na Zemlji?

 

Gost u emisiji je Slobodan Bubnjević, fizičar po obrazovanju a po angažmanu pisac, novinar, osnivač i urednik časopisa Elementi i portala Nauka kroz priče.

Ukoliko bismo za ovu priliku zanemarili fiolozofske definicije života, njegovog smisla i moralnih načela, mogli bismo reći da se sa gledišta biologije lako prepoznaje razlika između živih organizama i neživih objekata, pre svega po ćelijskoj organizaciji organizma, neprekidnom metabolizmu, održavanju stalne ravnoteže procesa u telu, zatim sposobnosti rasta i razvoja, reagovanju na stimuluse, prilagođavanju okolini, razmnožavanju i prenošenju nasleđa na sledeće generacije.
Ali, kako je nastao život? Verovatno ne postoji teže pitanje od ovog. Darvin je svoje shvatanje početka života na Zemlji izneo još 1859. u vreme pojave njegove čuvene knjige „O poreklu vrsta“, objašnjavajući da je sva raznolikost života nastala od jednog, jedinog, zajedničkog pretka, čije je prebivalište pre mnogo miliona godina bila neka topla, plitka i mirna priobalna okeanska voda, bogata raznim vrstama amonijačnih i fosfornih soli, a uz dosta svetlosti i povremenih električnih pražnjenja iz munja, što je sve bilo povoljno za stvaranje proteina.
Od Darvina pa do danas, nije se oskudevalo u hipotezama o nastanku života na Zemlji, ali većina njih bila je delo hemičara ili biologa.
U posednjih desetak godina pravi naučni hit je koncepcija američkog matematičara i fizičara Džeremija Inglanda, koji je u svojoj doktorskoj disertaciji 2009. godine izneo teoriju po kojoj se nasumično odabrana grupa molekula može vremenom optimalno organizovati kako bi postigla maksimalni prijem energije i njeno kasnije programirano i postepeno eliminisanje u okolinu, što je tipično za žive materije. Dokaze za to Ingland je dobio korišćenjem statističke fizike. Njegova teorija već godinama je vruća tema u krugovima raznorodnih istraživača širom sveta.

O statističkoj fizici i njenoj ulozi u novim teorijama o nastanku života na Zemlji, govoriće uvaženi gost Hipokrtije, g. Slobodan Bubnjević, koji je već pisao o ovoj materiji.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара