Solaris

Tema emisije: Fermijev paradoks, a sagovornik: Srđan Đukić, saradnik Astronomskog društva „Ruđer Bošković"

 

Fermijev paradoks ogleda se u raskoraku između pretpostavke da je vasiona gusto nastanjena inteligentnim bićima, sa jedne strane, i činjenice da, s druge strane, zasad ne postoje pouzdana svedočanstva da je čovečanstvo sa takvim bićima doživelo ikakav kontakt.
Naziv paradoksa potiče od polušaljivog pitanja koje je 1950. godine znameniti italijansko-američki fizičar Enriko Fermi postavio kolegama za ručkom: „Gde su svi oni?"
Iako na prvi pogled pitanje deluje prosto, naučne i filozofske implikacije Fermijevog paradoksa mnogobrojne su i dalekosežne, a iznet je i ogroman broj različitih hipoteza koje bi paradoks razrešile.
Originalna razrada i preispitivanje mnogih od ovih hipoteza može se, između ostalog, susresti na stranicama  reprezentativnih dela naučne fantastike, koja su i na taj način  nesumnjivo doprinela razvoju i obogaćivanju naučne misli.

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Ivan Lukić
Autor emisije: Srđa Janković

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво