Rečeno i prećutano

Hoće li #me too promeniti sve(s)t

Sve je počelo kao još jedan holivudski skandal - poznati producent Hari Vajnštajn optužen je da je godinama maltretirao i seksualno zlostavljao svoje saradnice i glumice u filmovima koje je producirao.

Ubrzo se ispostavilo da je slučajeva uznemiravanja i zlostavljanja mnogo više i da prevazilaze okvir industrije zabave. Pod haštagom #me too počele su da se javljaju žene iz najrazličitijih sfera života koje su pretrpele isto. Nastao je pokret a potom i udruženje Vreme je (isteklo), za borbu protiv zastrašivanja i zlostavljanja u radnom okruženju. 

Neki bi rekli "Daleko je Amerika". Moderni svet bahatih bogatih gazda zatvara vrata sindikatima i borcima za bilo kakva prava ne samo žena. Da li će ovaj pokret zaista moći da promeni stvari? Zašto su organizacije koje već postoje nemoćne? Ko će biti glas žena koje nisu pod svetlošću reflektora? Da li je moguće ukazati na problem u siromašnoj Srbiji? Kako je rekla Opra Vinfri: "Žene su godinama trpele nasilje jer su... morale da nahrane decu i plate račune."

U emisiji Rečeno i prećutano govorićemo upravo o ženama koje "moraju da nahrane decu i plate račune". Gošće su psihološkinja Tijana Mandić, profesorka na FDU i sociološkinja Jovana Obradović, istraživačica u SECONS-u.

Autor i voditelj: Svetlana Jajić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво