Rečeno i prećutano

Katrin između mačizma i feminizma

Kada je prošlog oktobra holivudski producent Harvi Vajnstin raskrinkan kao nasilnik, seksualni predator i siledžija, za tri nedelje, više od pedeset glumica otkrilo je javno svoja traumatična iskustva. Sumnja je pala i na desetine drugih muškaraca iz sveta šou biznisa a na društvenim mrežama je krenula kampanja Me too (I ja takođe). Magazin Tajm je priznanje za "ličnost godine" posvetio svim ženama žrtvama koje su progovorile o polnoj diskriminaciji.

Pokret Me too se međutim toliko raširio da je njegova popularnost probudila skepsu. U pariskom Mondu je objavljen Apel sto Francuskinja, među njima i Katrin Denev, koje su se usprotivile novom holivudskom puritanizmu. One su Me too optužile da stvara političku klimu u kojoj se rađa mržnja, kažnjavaju muškarci i guše seksualne slobode. 

Kada je prošlog vikenda Apel francuskinja podržao i Silvio Berluskoni, sukob je dobio oblik "mačizam" kontra "feminizam". Iako je ovakva percepcija gruba i neprecizna, ona ponovo podgreva mejnstrim debatu o "rodno osvešćenoj politici".

Tim povodom, za Rečeno i prećutano, o rodnoj ravnopravnosti, feminizmu i seksizmu, govore Zoran Milivojević, pisac i psihoterapeut i Miloš Urošević, aktivista organizacija za ravnopravnost žena. 

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво