Znakovi

Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije: izložba "Slikari, ratnici, svedoci"

Tradicionalno, već skoro dve i po decenije, sredinom januara se dodeljuje Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za najbolju autorsku izložbu ostvarenu u prethodnoj kalendarskoj godini. Stručni žiri (koji je radio u sastavu: Bojana Burić, Maida Gruden i Slavica Popov) odlučio je da je najbolja u 2017. godini izložba "Slikari, ratnici, svedoci", održana tokom februara i marta u Galeriji SANU. Izložba je upriličena u okviru obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata, a autorke su istoričarke umetnosti Žana Gvozdenović i Milena Marjanović.

Ovu obimnu i reprezentativnu izložbu dela službenih slikara i fotografa u srpskoj vojsci, čini preko stotinu slika i isto toliko fotografija. Već na početku rata vojna komanda je shvatila značaj autentičnih vizuelnih zapisa sa ratišta, te je 1914. donela "Uput za upotrebu ratnih slikara", što se odnosilo na fotografe. 

Predstavljene slike pokazuju raznorodnu i dinamičnu umetničku scenu u Srbiji početkom 20. veka, nastalu na potpunoj kontradiktornosti, jer se u kataklizmi ratnog vihora i stradanja dogodio umetnički procvat, odnosno dostizanje vrhunaca slikarskog stila u izbeglištvu - specifičnog srpskog impresionizma.

Poseban segment čine fotografije, koje su grupisane u devet celina, s posebnim naglaskom na one ikonične, poput "Vojnika na straži (Oko sokolovo)" ili "Srpska tragedija - Kralj Petar I na volovskim kolima napušta Staru Srbiju", za koju je čuveni režiser Džon Ford rekao da je to fotografija koja je gotovo film.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара