Stepenik

Sociologija generacije

Građanima Srbije starijim od četrdeset godina, predstava o istoriji sopstvenog naroda, Evrope i sveta, jako se promenila. Dr Sanja Petrović-Todosijević bila je u grupi istoričarki koja je sprovela je među građanima Srbije veliko istraživanje o prošlosti.

Većinski odgovori otvorili su niz pitanja i tema. Od toga kako se izgrađuje društvena svest i percipira prošlost, do toga kako vide događaje u kojima su učestvovali ili bili svedoci.

U knjizi Sociologija generacije, profesor sociologije Todor Kuljić podsetio je na Ničea i njegovu konstataciju da ako je star onaj koji nije kadar da zaboravlja, onda su mladi svi oni koji u stvaranju vizije budućnosti nisu opterećeni ranijim iskustvom. Iako bi se moglo očekivati da se sećanje kod mladih filtrira tako da budućnost ima prednost nad prošlošću, istraživanje znanja i stavova građana Srbije o događajima iz prošlosti govori upravo suprotno! Očekivanje da će nove generacije promeniti postojeće, izgleda da je zaista neizvodljivo u vremenima zamrznute tradicije.

U Stepeniku o svemu tome govore dr Sanja Petrović-Todosijević i dr Todor Kuljić.

Autorka emisije je Marijana Radulović.

broj komentara 0 pošalji komentar