Put svile

Nova godina na Putu svile

Najveći deo sveta večeras dočekuje Novu godinu.

Međutim, ne svi. Ovaj praznik se u Kerali proslavlja 14. aprila, dan ranije u indijskim državama Andra Pradeš i Bengal, a 10. marta u Kašmiru. 21. marta slavi se nepalska Nova godina, istog dana kada u Iranu počinje dvonedeljno praznovanje Noruza, Nove godine po zoroastrijanskoj tradiciji. Početak Kineske nove godine pak nema fiksiran datum u zapadnjačkom kalendaru, jer se izračunava na osnovu lunarnog kalendara - Praznik proleća u Kini, naime, počinje da se obeležvava 23. dana u poslednjem mesecu stare godine, koji Zapadnjaci beleže između kraja januara i sredine februara.

Današnje, praznično izdanje Puta svile posvetili smo proslavljanju Nove godine u najvećim kulturama duž tradicionalnog Puta svile - Indiji, Kini i Iranu. Običaje vezane uz ove svetkovine pratiće muzika Sube Lakšmi, Kajhana Kalhora, Ravi Kirana, Hoseina Alizadea, grupe Maharaja i ansambala tradicionalne muzike iz kantonske i sečuanske oblasti.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]