Hipokratija

Tema današnje emisije glasi: Broj inovativnih lekova u primeni, slika je ekonomske snage društva.

Gost emisije je dr Bojan Trkulja, direktor udruženja INOVIA, u kome je svih 16 inovativnih farmaceutskih kompanija koje posluju u Srbiji.

U besparici bilo koje zemlje, teško je održati koliko-toliko visok nivo zdravstvene zaštite. Događa se da je zbog nedostatka novca nemoguće rešiti problem koji svima bode oči, pa i onima koji su profesionalno daleko od medicine. Srbija se po kvalitetu svog zdravstva od početka 2016. više ne nalazi na evropskom dnu, već je bolje rangirana od većine zemalja Istočne Evrope. Ipak, iako se nalazi na drugom mestu u Evropi po smrtnosti zbog onkoloških oboljenja, izdvajanje za onkološke lekove daleko je ispod evropskog proseka. Što se tiče inovativnih lekova, njih godinama nije bilo na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Međutim, u 2016. godini odvijao se prilično dug i mukotrpan proces oko izbora neophodnih, ali vrlo skupih inovativnih lekova koji bi bili primenjivani, uglavnom, u bolničkim ustanovama, a o trošku RFZO. Taj proces uspešno je završen 2017. godine. Da je bilo više novca na raspolaganju, na listi RFZO bilo bi više od 23 odobrena inovativna leka. U svakom slučaju, lekovi sa liste RFZO stekli su važnu privilegiju: kad se propišu, idu na teret zdravstvenog osiguranja. To je značilo da će pacijenti s teškim bolestima krvi, malignitetima, zatim oni koji su preživeli transplantacije organa, i naročito dečica, biti lečeni najsavremenijim lekovima na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja i neće trčati u inostranstvo ili obigravati privatne onkološke centre i za skupe pare nabavljati ono što im po zakonu i moralu društva pripada.
Očigledno je da 23 inovativna leka godišnje, za jednu zemlju sa sedam miliona stanovnika nije dovoljno, ali kad se malo bolje pogledaju statistički podaci, onda se vidi da dinamika uvođenja inovativnih lekova u kliničku praksu neke zemlje kao u ogledalu odslikava dinamiku rasta njenog bruto društvenog proizvoda. Što je ekonomija jača, to je više inovativnih lekova i češće se obnavljaju.

O razlozima visoke cene inovativnih lekova i načinu kojim većina članica INOVIJE olakšava njihovu kupovinu za potrebe zdravstva Srbije, govoriće današnji gost Hipokratije.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара