Sporovi u kulturi

O lektoratima za srpski jezik, zašto se gase, ko je za njihov opstanak odgovoran

Više nego alarmantno je stanje u vezi sa opstankom lektorata za srpski, a u situaciji kada danas Hrvatska ima više od šezdeset svojih, Slovenija više od pedeset, dok Srbija svega dvadeset. Na univerzitetima u svetu gde se izučava srbistika često imamo  nepovoljnu situaciju jer se nacionalne filologije u njihovoj zasebnosti zanemaruju, a na scenu stupa "zajednički" BHS jezik. Zašto se gase lektorati za srpski, ko je odgovoran za njihov opstanak - a kad jedna država izgubi lektorat, pitanje je da li će ikad uspeti da ga ponovo uspostavi.
Kao posebna oblast otvara se i mogućnost učenja srpskog kao stranog na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, ali postavlja se i pitanje o stipendiranju stranih studenata. Ko o tome treba da brine?
S obzirom da će Beograd u 2018. biti domaćin Svetskog kongresa slavista, nadajmo se da će se o svim ovim pitanjima povesti računa.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su profesori Filološkog fakulteta u Beogradu Veljko Brborić i Vesna Krajišnik, Milka Andrić iz Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, a naš gost je i ministar kulture i infomisanja Vladan Vukosavljević.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара