Rečeno i prećutano

Čvrsta ruka Putinove meke moći

Jedina poznata slabost Vladimira Putina je ona prema Dostojevskom ali i ona mu ide u prilog. Veliki pisac je smatrao da je "ruska duša potčinjena imperijalnom autoritetu" u koji se odozgo sliva božansko proviđenje namenjeno "blagoslovenom narodu". U "utopijskom svetu" Dostojevskog ruski lideri vladali bi sa "najčistijim namerama" vođeni ljubavlju i nesebičnim milosrđem.

Realni svet politike je nešto drugo, međutim ruska privrženost "snažnim vođama" postala je svojevrstan istorijski obrazac. Za narodnu tradiciju on je toliko snažan i toliko puta potvrđen da ne ostavlja ni najmanju rezervu: "vladar Rusije jednostavno mora da bude autoritaran".

S druge strane, autoritarizam je u savremenom svetu anahron, sklon degradaciji i društvenoj regresiji. Važi li sve ovo i u savremenoj Rusiji u kojoj već osamnaest godina suvereno i legitimno vlada "Volođa Putin", čovek koji je prošle nedelje najavio kandidaturu za još jedan šestogodišnji mandat?

O izvorima njegove političke moći, "autoritarizmu", profilu i budućnosti vladavine, za Rečeno i prećutano govore Siniša Ljepojević, publicista i analitičar i Nenad Šebek, direktor "Hajnrih Bel fondacije" u Beogradu i bivši Bi-Bi-Si-jev dopisnik iz Moskve.

Naslovna strana: Vladimir Putin

Emisiju uređuje i vodi Radovan Pantović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво