Znakovi

Ješa Denegri "Posleratni modernizam / neoavangarde / postmodernizam", Službeni glasnik, Beograd

Kao nastavak knjige "Modernizam / avangarda", objavljene 2012, Službeni glasnik je ove godine publikovao "Posleratni modernizam / neoavangarde / postmodernizam", u kojoj su objavljeni tekstovi dr Ješe Dengrija o umetničkim pojavama u Srbiji i Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata. Tekstovi u ovoj knjizi razmatraju najznačajnije i pojave i pojedince koji su stvarali jugoslovensku umetnost od 1945. do kraja osamdesetih, kraja države, prolazeći razvojni put od socijalističkog realizma i modernizma, preko neoavangardi i nove umetničke prakse sedamdesetih, do individualizama karakterističnih za umetnost posle osamdesete.

Profesor Denegri u ovim tekstovima razmatra umetnička događanja unutar „jugoslovenskog umetničkog prostora", čime podržava činjenicu da je u vreme postojanja države Jugoslavije postojao i funkcionisao zajednički i decentralizovani prostor odvijanja umetničkog života, u kojem su svojim doprinosima u različitim stilskim i medijskim područjima učestvovali pripadnici više generacija umetnika.

Ješa Dengri je završio istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirao. Od 1965. do 1991. bio je kustos Muzeja savremene umetnosti, a potom, do 2007, profesor na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je brojne knjige, a autor je preko 3000 teorijskih tekstova.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи