Hipokratija

Tema današnje emisije: Palijativna medicina i njeni spori ali u dobro usmereni koraci u Srbiji


Gost emisije je master psihologije Petar Jeknić, psihoterapeut u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji, posebno u Jedinici za palijativnu medicinu iste bolnice.

Palijativna zaštita je pre svega medicinska, ali i psihološka i socijalna, besplatna je i namenjena bolesnicima sa neizlečivim, pretežno malignim bolestima, kod kojih je završeno aktivno medikamentozno lečenje, osim analgetičnog. Bolesnici na palijativnom tretmanu pred sobom nemaju dug život, čega su i oni i njihovi bližnji svesni. Cilj palijativne medicine je smanjenje fizičke i duhovne patnje, a nikako odlaganje smrti niti skraćenje života, tj. eutanazija. Veće bolnice u bogatom svetu koje imaju više od 100 bolesničkih krteveta obično nude palijativne usluge koje pružaju posebne grupe lekara i psihologa, kao i pomoćni medicinski personal.
U Srbiji nema većih specijalizovanih ustanova za zbrinjavanje terminalno obolelih. KBC Zvezdara od 2015. godine ima odeljenje za palijativni tretman sa 30 kreveta. Po preporukama Ministarastva zdravlja Republike Srbije, dužina hospitalizacije na tom odeljenju iznosi 14 dana. Ustanova Belhospis u Beogradu ima tradiciju od 2004. godine i predstavlja dobrotvornu neprofitnu organizaciju. U Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji već godinama funkcioniše Jedinaca za palijativnu medicinu, u kojoj kao psihoterapeut radi naš današnji gost - g. Petar Jeknić, koji će nam govoriti o zakonskoj regulativi u vezi s palijativnim zbrinjavanjem i o strategiji njegovog daljeg razvoja.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи