Rečeno i prećutano

Balkan kao geopolitički fenomen nekad i sad

Miroslav Krleža je jednom davno, polovinom prošlog veka, zaključio da Balkan počinje "odmah tu ispod terase zagrebačke Esplanade". Mislio je pri tom, manje na geografiju, više na politiku. Na "balkansku krčmu", "bure baruta", "liniju razdvajanja", moguće i na "barbarogenija". U svakom slučaju i u svakom pogledu, Balkan je bio i ostao višeznačan pojam.

Na zemlji "krvi i meda", na šta nas upućuje turska etimologija reči Balkan, vekovima su se delili Istok i Zapad. Ukrštali su se interesi, putevi, kulture, religije i imperije. Balkan je svima stajao na putu i nije imao mira.

Na Balkanu se danas ponovo iskušava osetljivost politike na geografiju. Geopolitika kao moderna disciplina nastoji da objasni zašto je to tako i zašto je ovaj prostor postao zona hroničnog sporenja, nestabilnosti i rizika. Ona se uglavnom poziva na "višak istorije" koji opterećuje sve Balkance, a aktuelne floskule o "dve stolice", "liniji vatre" i slične, daju joj za pravo.

Može li geopolitika rasvetliti poreklo balkanskih sukoba i ukazati na bezbedne i prospetritetne puteve budućnosti, za Rečeno i prećutano govore Srđa Trifković, profesor Univeziteta u Banjaluci i urednik u američkom magazinu "Kronikls" i Milan Milošević, analitičar i novinar magazina "Vreme".

Emisiju uređuje i vodi Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво