Čekajući vetar

Ekološki magazin

Institut za javno zdravlje Batut sproveo je pilot nacionalno istraživanje o zdravstvenom ponašanju školske dece, po jedinstvenoj metodologiji Svetske zdravstvene organizacije. Rezultati pokazuju da dve trećine učenika svoje zdravlje ocenjuje kao odlično, a većina može sa svojim roditeljima da govori o onome što ih muči. Ono što je loše jeste mali procenat dece koja jedu voće i povrće svaki dan, a veliki onih koji konzumiraju slatkiše, gazirana pića i nemaju naviku da doručkuju. O tome govori dr Jelena Gudelj Rakić.

Promovisan je još jedan Eko kalendar, treći po redu, autorke dr Ljiljane Đurović. Ova učiteljica, dobitnica Zelenog lista našeg programa, našla je najbrži način da ekološke poruke i podsticaji za zaštitu životne sredine stignu do učenika i nastavnika. I promocija je bila u tom duhu - prisutni su naučili da recikliraju papir, naprave mozaik od odbačenih pločica, koriste solarnu rernu, prečiste prljavu vodu i još mnogo toga.

Čućete u kakvoj su vezi pravo i ekologija, sa koliko novca raspolaže Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i da briga za Planetu nije novijeg datuma.

Građani Kosjerića protestuju zbog dozvole koju je dobio vlasnik cementare da u tom objektu spaljuje komunalni otpad. Lokalne vlasti i meštani su na istoj strani, što nije čest slučaj kada su u pitanju ekološki problemi u Srbiji. O tome govori Marija Blagojević iz Ekološkog pokreta Kosjerić.

Čućete i kako je domaća estrada, posle jedne prijave, odustala od ideja koje su rado i obilato koristili - da im životinje budu eksponati i dekoracija u spotovima i na koncertima. Ostalo je nepoznato da li je pored klavira bio vuk ili našminkani pas i da li je dremao ili bio drogiran. Ovu priču ispričaće vam Milica Ranković iz Udruženja Feniks.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво