Put svile

Zakoračićemo u univerzum radžastanskih maharadža

 

Radžastan je upravo onaj tip mesta koje izgleda kao da je izašlo direktno iz filmova Stivena Spilberga. Iznad podrhtavajuće izmaglice vrelog vazduha, dižu se surove litice planina, koje streme u nebo poput monumentalnih tvrđava. Duž gradskih ulica od isklesanog kamena boje okera, koračaju muškarci sa robusnim turbanima žarkih boja i ogromnim brkovima koji podsećaju na raširena sokolova krila. Žene uznemirujuće lepote klize postrance, prekrivene velom. Palate od čipkasto izrezbarenog kamena leže pokraj mirnih jezera.

Duž ovog pejzaža apsolutne filmske egzotike vekovima su maharadže, kraljevi-ratnici,  odlazili u borbe jašući svoje ukrašene slonove, dok su ih u stopu sledile horde neorganizovanih bosonogih vojnika, braneći se ponekad od osvajača, ali, najčešće, ratujući sa vojskama susednih plemića.

U univerzum maharadža zakoračićemo u današnjem Putu svile, u muzičkom društvu radžastanskih grupa Musafir, Jaipur kawa, Dhoad Gypsies i Maharaja.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]