Na talasima Radio Beograda 2 i 3

Đuzepe Verdi: Rekvijem

Sezona 2017-18 direktnih radijskih prenosa iz Metropoliten opere u Njujorku biće otvorena u subotu, 2. decembra, izvođenjem Rekvijema Đuzepa Verdija, pod upravom legendarnog Metovog dirigenta Džejmsa Livajna.

Solisti su Krasimira Stojanova - bugarski sopran, Ekaterina Semenčuk - ruski mecosopran, Aleksandar Antonjenko - letonski tenor i Feručo Furlaneto - italijanski bas. Prenos počinje u 19.00, a realizuju ga urednice Muzičke redakcije Radio Beograda 2 Gorica Pilipović i Maja Čolović Vasić.

Verdijev Rekvijem je na sceni Meta poslednji put izveden 2008, premijerno još 1901. i od tada 49 puta. Maestro Livajn je dirigovao prilikom 13 izvođenja, uključujući i ono iz 2008. u znak sećanja na Lučana Pavarotija. Tokom karijere ovaj veliki dirigent je rukovodio na više od 2500 predstava u Metropolitenu, u jednom izuzetno širokom repertoaru. Bio je muzički direktor ove kuće od 1976. do 2016. kada se povukao i postao prvi muzički direktor emeritus. U ovoj sezoni će, inače, dirigovati i Verdijeve opere Trubadur i Lujza Miler, te novu produkciju Pučinijeve Toske.

Krasimira Stojanova je već pevala u Verdijevom Rekvijemu, bilo je to u Ciriškoj operi sa Filharmonijom iz Kelna. Inače je debitovala u Metu kao Violeta u Verdijevoj Travijati, zatim kao Liu u Pučinijevoj Turandot, Neda u Leonkavalovim Pajacima, Mikaela u Bizeovoj Karmen, Dona Ana u Mocartovom Don Đovaniju, Mimi u Pučinijevim Boemima i Dezdemona u Verdijevom Otelu. Prošle sezone bila je zvezda bioskopskog prenosa Verdijeve Aide.


Ekaterina Semenčuk je pevala u Verdijevom Rekvijemu u Marijinskom pozorištu u Sankt Peterburgu uz SO iz Gotenburga. Od svog debija u Metovoj premijeri opere Rat i Mir Sergeja Prokofjeva 2002, u ulozi Sonje, vratila se na ovu scenu u još tri role - Paulina u Pikovoj dami i Olga u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog, te Marina u Borisu Godunovu Musorgskog. Ove sezone pevaće kao Santuca u Maskanjijevoj Kavaleriji rustikani.

Aleksandar Antonjenko je već pevao na sceni Meta ove sezone kao Kalaf u Pučinijevoj Turandot. Tumačio je naslovnu ulogu u Verdijevom Otelu, i nastupio na gala koncertu povodom otvaranja nove sezone u maju ove godine. Na njegovom repertoaru su i uloge Don Hozea u Bizeovoj Karmen, Poljonea u Belinijevoj Normi, Grigorija u Borisu Godunovu Musorgskog, te princa u Dvoržakovoj Rusalki.

Feručo Furlaneto je takođe pevao u Verdijevom Rekvijemu u Marijinskom pozorištu u Sankt Peterburgu, kao i u operi u San Dijegu. Od debija u Metu 1980. kao veliki inkvizitor u Verdijevom Don Karlosu, nastupio je u preko 200 predstava gde je tumačio i druge uloge u Verdijevim operama kao što su Jakopo Fujesko u operi Simon Bokanegra, Filip II u Don Karlosu i De Silva u Ernaniju. Značajne su i naslovne uloge u Mocartovim operama Don Đovani i Figarova ženidba

Ovo je 87. sezona direktnih radijskih prenosa, ustanovljenih u Metropolitenu 1931, i od ponuđena 23 operska dela, Muzička redakcija RB 2 odabrala je sedam. Izuzetak je upravo Verdijev Rekvijem, jedna od najpopularnijih kompozicija vokalno-instrumentalne literature.

 

Sledi niz najpoznatijih opera - Norma Vinćenca Belinija 16. decembra, kao nova postavka, potom standardni par Kavalerija rustikana Pjetra Maskanjija i Pajaci Ruđera Leonkavala 13. januara, te Ljubavni napitak Gaetana Donicetija 10. februara. U martu će biti realizovana dva prenosa - pored poznate komične opere Tako čine sve Volfganga Amadeusa Mocarta 31. marta, takođe u novoj postavci, ovog meseca pred slušaocima je i jedna retko izvođena opera - Semiramida Đoakina Rosinija, koja se i na sceni Metropolitena postavlja prvi put posle 25 godina. Ona je na programu 10. marta. Niz 28. aprila završava takođe manje poznata Pepeljuga Žila Masnea, koja do sada nikada nije bila prikazana u Metropolitenu.

Prenose iz radijske operske sezone ove kuće omogućila je razmena u okviru Evropske radiodifuzne unije. Urednice Muzičke redakcije RB 2 Gorica Pilipović i Maja Čolović-Vasić pozivaju vas da im se pridružite subotom uveče i postanete deo velike operske porodice koju Metropoliten neguje već skoro 90 godina. Početak svih prenosa je od 19 sati, osim 13. januara od 18.30 i 10. februara od 18 sati.

Program prenosa iz Metropolitena 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво