Čitač

Iz sadržaja današnjeg izdanja emisije izdvajamo:

Norveški fenomen Karl Uve Knausgor nastavlja da oduševljava brojne čitaoce četvrtim tomom serijala "Moja borba", delom koje je od mnogih književnih znalaca dobilo titulu najvećeg literarnog događaja XXI veka, a autoru donelo poređenje sa Prustom. Šestotomni autobiografski roman "Moja borba" izlazi u periodu 2009-2011. i postiže veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, dobija nekoliko nagrada i nominacija. Samo u Norveškoj prodat je u 600.000 primeraka.
Ovih dana izdavačka kuća Booka objavila je četvrti deo romana, a sa nestrpljenjem očekujemo još preostala dva. Romane prevodi Radoš Kosović, koji će biti gost emisije Čitač.

Ostajemo u svetu skandinavske književnosti. Govorimo o novim knjigama, koje nam preporučuje prevodilac sa švedskog Milena Poldošak. Njen najnoviji prevod je roman Sare Stridsberg "Srećna Seli".

"Anatomija melanholije" Roberta Bartona iz 1621. godine spada u knjige koje su obeležile stoleće i prema kojima se određuje duh ne samo jedne epohe već i ljudske budućnosti.
Napisana na engleskom i latinskom jeziku, knjiga nas vodi kroz lavirint medicine, filozofije, matematike, astronomije, slikarstva, poezije, ali ne kao sumorno štivo hladnog pesimizma, nego kao svetlo prepoznavanja, razumevanja i iskupljenja. To je knjiga života ili, kako je rekao Paveze, umeća življenja. O knjizi će govoriti prevodilac i esejista Bojan Belić.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво