Čekajući vetar

Ekološki magazin

U Maloj galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu otvorena je izložba "Surlaši, divovi iz naše geološke prošlosti". Prikazani su originalni delovi skeleta, čiji su fosilni ostaci pronađeni na teritoriji Srbije i Makedonije. Replikama lobanje i delova skeleta, predstavljena su i dva najpoznatija mamuta pronađena kod nas - Kika i Vika. Ne dozvolivši da pokaže preteranu radost, zbog neverice usled decenijskog čekanja u naučničkoj tišini i pristojnosti, direktor Prirodnjačkog muzeja, dr Milan Paunović, rekao je da postoji mogućnost dobijanja adekvatne zgrade, sa stalnom postavkom, do 2019. godine - to su obećali Grad i Ministarstvo kulture i informisanja. 


Zbog raznih štetnih efekata iz životne sredine, godišnje umre oko milion i po ljudi, od 900 miliona, koliko je u 53 zemlje, obuhvaćeno istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije. Čućete Elizabet Paunović iz Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje.

Zeleni krug cirkularne ekonomije mogao bi, u idealnim uslovima, da funkcioniše kao kruženje vode u prirodi. Međutim, na svakom koraku otvara se po jedno "ali", zaglavljeno u mnoštvu problema. Na panel diskusiji "Kako se baviti zelenom ekonomijom u Srbiji", govorili su Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju i Jelena Kiš, menadžer Fondacije Recan za reciklažu limenki.

Da li postoji način preorijentacije obrazovanja u Srbiji ka održivom razvoju, ekološkoj kulturi i etici? Udruženje Škola za opstanak godinama nudi moguća rešenja kroz edukaciju nastavnika i učenika, ali još mnogo toga zavisi od institucija. Gosti emisije su mr Gordana Brun i geolog Denis Božović.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво