Znakovi

"Umetnici o umetnosti", priredila prof. dr Ivana Simeonović Ćelić, Muzej Cepter, Beograd

Muzej Zepter je u biblioteci "Kritika" objavio knjigu "Umetnici o umetnosti", u kojoj su publikovani tekstovi Tome Rosandića, Petra Dobrovića, Mila Milunovića, Sretena Stojanovića, Mihaila S. Petrova, Vase Pomorišca, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde i Ivana Tabakovića. Reč je o šestoj knjizi teorijskih i kritičkih tekstova o umetnosti u ediciji "Kritika", koja je nastavljač bibliteke "Ars figura", koju je Fond Madlena Cepter izdavao s kućom Klio. Na taj način stvoren je jedinstven teorijski korpus za dalja istraživanja naše moderne i savremene likovne umetnosti.

Knjigom "Umetnici o umetnosti" obuhvaćen je period od kraja druge decenije do pedesetih godina prošlog veka i ona predstavlja svedočanstvo o kulturnom trenutku, temama i problemima likovne umetnosti između dva rata i u prvoj deceniji posle Drugog svetskog rata. Objavljeni tekstovi, kako klasične kritike tako i eseji o umetnosti, pokazuju zavidno teorijsko znanje njihovih autora, kao i upućenost u aktuelna dešavanja.

Knjiga "Umetnici o umetnosti" upriličena je u čast osamdeset godina postojanja Akademije/Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Gost Znakova je prof. dr Ivana Simeonović Ćelić, priređivačica knjige, urednica edicije i direktorka Muzeja Zepter.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво